آرامگاه سعدی

آرامگاه سعدی، بنایی دارای چهل ستون کوچک در شیراز

آرامگاه سعدی از مکان‌هایی است که هر ساله مسافران زیادی به این آرامگاه برای بازدید مراجعه می کنند. باغ چشم نوازی که مقبره این شاعر در آن قرار دارد، معماری جذاب ساختمان و حوض ماهی زیبا در کنار هم محیطی آرام را ایجاد کرده است که هر ساله لحظات به یادماندنی را برای بازدیدکنندگان رقم می‌زند.

سعدی چه کسی بود؟

سعدی به عنوان یکی از استادان شعر فارسی در قرن سیزدهم زاده شد تا به ادبیات فارسی عمق و فصاحت اخلاقی بدهد. سعدی پس از ۳۰ سال سفر به عنوان دانشمند جهان به شیراز بازگشت و به نوشتن دو اثر کهن ادبیات فارسی بوستان و گلستان پرداخت.

مقبره سعدی

ساخت مقبره سعدی و معماری شگفت انگیز آن

به دستور رضاشاه پهلوی آرامگاه سعدی پس از مرمت در دوره قاجار، محسن فروغی را مأمور ساخت تا بنای فعلی را معماری کند. او از چهل ستون زیبای اصفهان الهام گرفت و عناصر معماری مدرن و سنتی را در هم آمیخت. گروه تعیین شده آنچه را که اکنون به یک مکان دیدنی محبوب در شیراز تبدیل شده است، بازسازی کردند. بعدها باغ به منظور پذیرایی از تعداد زیادی از بازدیدکنندگانی که برای ادای احترام به سعدی شیرازی آمده بودند، توسعه یافت. این آرامگاه در میان درختان همیشه سبز، سرو، گل رز و استخر، ساختاری L شکل قرار دارد که از بیرون مکعبی و از داخل هشت ضلعی است. این بنا با گنبدی فیروزه‌­ای شگفت انگیز که اولین منظره‌­ای است که چشم­‌ها را به خود جلب می‌کند، جذابیت­‌های یک شاهکار معماری را دارد. ۸ ستون قهوه‌­ای و کاشی کاری­‌های رنگارنگ با طرح­‌های درخت زندگانی در هر طرف ورودی، ایوان اصلی را تزئین می‌کند. فضای داخلی مرمر، جایی که مقبره قرار دارد، به اندازه نمای بیرونی سنگ مرمر جذاب است. بر روی سنگ قبر و ۸ دیوار اطراف آن، ابیات کتیبه‌ای از اشعار سعدی را می‌بینید.

معماری آرامگاه سعدی

آب مقدس و حوض ماهی

در زیر باغ آرامگاه سعدی، قنات (کانال آب زیرزمینی) که استخرها را پر می­‌کند و یک حوض ماهی زیرزمینی وجود دارد. در سمت چپ باغ، پلکانی قرار دارد که به یک اتاقک زیرزمینی با ۲۸ پله منتهی می‌شود. داخل اتاقک، در عمق زمین، حوض ماهی هشت ضلعی قرار دارد.

خود بنا معماری خوش سلیقه‌­ای دارد و کاشی کاری­‌های دوره سلجوقی بر زیبایی دیوارهای قوسی و سقف گچبری شده آن افزوده است. مردم محلی مدت‌ها بر این باور بودند که آبی که از قنات می‌آید مقدس است، اعتقادی که ممکن است حتی قبل از مرگ سعدی نیز وجود داشته باشد. شستشو در این آب، به ویژه در شب چهارشنبه سوری یعنی جشن باستانی ما ایرانیان، از آداب و رسوم شیرازی­‌ها بود. طی سال‌ها، آیین شست‌وشو جای خود را به رسم دیگری داد: آرزو کردن و انداختن سکه در استخر، مقابل بنای یادبود یا حوض ماهی زیرزمینی از این رسوم است.

نمای داخلی معماری آرامگاه سعدی

زمان رفتن به آرامگاه سعدی

این بنا در فصل بهار و تابستان از ساعت ۸ صبح تا ۱۰ شب و در سایر فصول از ۸ صبح تا ۸ بعد از ظهر باز است و شما می­‌توانید از این آرامگاه بازدید کنید. هم چنین آرامگاه سعدی کمی با جاذبه‌­های دیگر شیراز فاصله دارد. اما بازدید از باغ دلگشا پس از بازدید مکانی فراموش نشدنی برای شما خواهد بود.

مسیر رفتن به آرامگاه سعدی

آرامگاه سعدی در شمال شرق شیراز و دامنه یک کوه بنا شده است. شما می‌توانید در انتهای خیابان بوستان و کنار باغ دلگشا این آرامگاه را ببینید. همچنین می‌توانید برای رفتن به این آرامگاه از وسایل نقلیه عمومی و خودرو شخصی استفاده کنید. در صورت استفاده از وسایل نقلیه عمومی، اتوبوس‌های خطوط پایانه شهید دستغیب-بلوار نارنجستان و یا بلوارنارنجستان-پایانه نمازی در نزدیک سعدیه ایستگاهی به نام سعدی دارند. شما می‌توانید بعد از پیاده شدن از اتوبوس با اندکی پیاده روی به آرامگاه برسید. ایستگاه ولیعصر در خطوط مترو ایستگاهی است که فقط چند کیلومتر از سعدیه فاصله دارد.

مکان تهیه میان وعده، نزدیک آرامگاه

نوشیدنی در بخش حوض ماهی در مقبره سعدی وجود دارد. بستنی فروشی‌های روبروی ورودی نیز به خاطر بستنی‌های سنتی و فالوده (یک دسر سرد ایرانی) محبوب هستند و شما می­‌توانید از آن­‌ها نوش جان کنید.

هتل­‌های اطراف آرامگاه شیراز

شما می‌توانید برای استراحت و اقامت به هتل­‌های نزدیک آرامگاه سعدی مراجعه کنید. از جمله این هتل‌ها می‌توان به هتل آپارتمان رز ریحان، مجتمع جهانگردی شیراز، خانه مسافر ستاره طلایی، مهمانپذیر پردیس، هتل آناهیتا، خانه مسافر چهل مقام، هتل پارک سعدی، هتل بزرگ، هتل رویال، اقامتگاه سنتی ماه منیر، هتل ارگ و اقامتگاه بوم‌گردی ماه سلطان اشاره کرد. هرکدام از این هتل‌ها ۵/۲ تا ۵ کیلومتر از آرامگاه فاصله دارند ترتیبی که در بالا ذکر شده از نزدیک ترین هتل تا دورترین هتل به آرامگاه هست. رنج قیمت آن‌ها هم از شبی ۱۶۱۹۰۰۰۰ تومان در هتل بزرگ شیراز تا کمترین آن، شبی ۳۸۰۰۰۰۰ تومان در اقامتگاه سنتی ماه منیر، متغیر است.

بازدیدی فراموش نشدنی از آرامگاه سعدی

سعدی نامی آشناست که برای هر ایرانی یادآور شاعری بزرگ و گرانقدر است. شما برای بازدید از مقبره ایشان می­‌توانید به شیراز سفر کنید. در اطراف این آرامگاه امکانات رفاهی فراهم شده تا شما بتوانید بازدیدی به­‌یادماندنی و با خیالی آسوده داشته باشید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها