در دل کوهستانهای سرسبز البرز مرکزی، روستای تاریخی کندلوس همچون گنجی پنهان، منتظر کشف شدن است. این روستای چهارهزارساله که اخیراً به عنوان یکی از نامزدهای ثبت جهانی گردشگری معرفی شده، ترکیبی کمنظیر از طبیعت خیرهکننده، معماری اصیل و جاذبههای فرهنگی را در خود جای داده است. در این نوشته از مجله گردشگری بلیط اینجا، به بررسی این موضوع و جاذبههای گردشگری این روستای منحصربهفرد میپردازیم.
موضوع فراخوان پنجمین رقابت بهترین روستاهای جهانی گردشگری در سال ۲۰۲۵ از سوی سازمان گردشگری ملل متحد با هدف افزایش رفاه و توسعه روستایی و برند سازی مقصد های گردشگری در ماه های اخیر رسانه ای شد.با توجه به شاخص های تعیین شده روستای کندلوس از شهرستان نوشهر به عنوان هشت روستای منتخب جهانی از سوی ایران جهت شرکت در این رقابت بین المللی معرفی شده است.
قدم به قدم تا ثبت جهانی
از آنجاییکه تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ فرصت تکمیل و ارسال پرونده به سازمان جهانی گردشگری است، بنابراین اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران در تلاش است تا با تشکیل کارگروه ویژه تخصصی به ریاست استاندار و کمیته های متناظر آن در شهرستان نوشهر با هدف رفع چالش های موجود در روستا و کاستی های پرونده توسط دستگاه های اجرایی ذیربط زمینه ثبت جهانی این روستا را فراهم کند.
همچنین با توجه به آنکه این طرح به ایجاد تعهد به اهداف توسعه پایدار در حوزه های مختلف اقتصادی ،اجتماعی و زیست محیطی در میان جامعه روستایی کمک شایانی خواهد کرد امید است با بهره گیری از تمام ظرفیت های موجود در روستا و همکاری دستگاه های اجرایی و مشارکت جوامع محلی این امر موجب سربلندی این استان در عرصه های ملی و بین المللی شود.
معرفی روستای کندلوس
کندلوس یکی از نخستین و کهن ترین سکونتگاه های بشری استان مازندران است که در محدوده کوهستانی و در یکی از درههای زیبای رشته کوههای البراز واقع شده و ارتفاع آن از سطح دریای خزر ۱۶۵۰ متر است.
این روستای چهار هزار ساله همه زیباییهایش را جایی میان دره های البرز مرکزی در جنوب دریای خزر و میان کوه ها پنهان کرده و از دیدنی های استان مازندران به شمار میآید.
مردم این روستا به زبان مازندرانی کجوری سخن میگویند این منطقه با بافت مسکونی متراکم و در شیب ملایم دامنه کوه پناه گرفته و معابر روستا، پیچ در پیچ و سنگفرش است .
مسیر دسترسی
برای رسیدن به کندلوس از محور کرج – چالوس که به سمت چالوس حرکت کنید ۷ کیلومتر بعد از مرزن آباد به دوراهی کجور می رسید، در این راه فرعی پس از طی ۴۲ کیلومتر مسیر کوهستانی به روستای کندلوس میرسید.
معماری روستا
خانههای قدیمی بیشتر در دو طبقه با سقفی شیروانی و پوشش لت کوبی یا سفالی ساخته شدهاند.
دیوارهای گلی، ایوان های کوچک، پنجره های چوبی و معماری ساده، زیبایی این روستا را دو چندان کرده است مصالح به کار رفته در بناهای قدیمی شامل سنگ، گل، خشت و چوب است مهم ترین ویژگی این روستا، پاکیزگی و رعایت اصول بهداشتی آن است درهمه جای روستا سطل های زباله تعبیه و نصب شده و همه اهالی در حفظ زیبایی و پاکیزگی دهکده دغدغه دارند.
البته کندلوس فقط به خاطر طبیعت زیبا و سرسبزش شهره عام و خاص نیست بلکه وجود موزه مردم شناسی و موزه گیاهان دارویی آن را از دیگر روستاها متمایز ساخته و به یکی از مکان های دیدنی استان مازندران تبدیل کرده است.
آب و هوای مطبوع و چشمه های آب معدنی، شکوه و جذابیت خاصی به روستای کندلوس بخشیده و افزون بر جاذبه های طبیعی، وجود دو موزه مردم شناسی و گیاهان دارویی هم در شهرت یافتن کندلوس موثر بوده است.
جاذبه های گردشگری
۱. طبیعت بکر و چشماندازهای خیرهکننده
درههای سرسبز و جنگلهای انبوه
کندلوس در میان درههای عمیق و جنگلهای متراکم بلوط قرار گرفته که منظرهای نفسگیر خلق کردهاند. پیادهروی در مسیرهای جنگلی این روستا، تجربهای فراموشنشدنی برای طبیعتدوستان است.
چشمههای آب معدنی
وجود چندین چشمه آب معدنی با خواص درمانی، از ویژگیهای منحصربهفرد کندلوس است. معروفترین این چشمهها شامل:
– چشمه سردآب (آب گازدار با طعم خاص)
– چشمه گرماب (دارای املاح معدنی مفید)
مناظر پانورامیک چهارفصل
– بهار: فرشی از گلهای وحشی
– تابستان:هوای خنک و جنگلهای پرطراوت
– پاییز:رنگآمیزی طلایی و سرخ درختان
– زمستان: منظره برفی رویایی
۲. معماری سنتی و بافت تاریخی
خانههای قدیمی با سقفهای شیروانی
معماری کندلوس نمونهای بینظیر از سازگاری با طبیعت کوهستانی است:
– مصالح: چوب، سنگ و گل
– ویژگیها: ایوانهای کوچک، پنجرههای ارسی، سقفهای شیبدار
معابر سنگفرش و پیچدرپیچ
کوچهباغهای سنگفرش شده با طراحی منحصر به فرد، حال و هوای تاریخی روستا را حفظ کردهاند. این معابر به صورت پلکانی در شیب کوه طراحی شدهاند.
۳. جاذبههای فرهنگی و تاریخی
موزه مردمشناسی کندلوس
این موزه که در سال ۱۳۶۴ تأسیس شد، شامل:
– وسایل زندگی سنتی (ظروف مسی، ابزار کشاورزی)
– پوشاک محلی مازندرانی
– صنایع دستی تاریخی منطقه
موزه گیاهان دارویی
تنها موزه تخصصی گیاهان دارویی در شمال ایران با:
– ۴۵۰ گونه گیاه دارویی
– نمونههای خشک شده نادر
– اطلاعات طب سنتی محلی
سایر جاذبه ها
آیینها و مراسم محلی
-جشنهای برداشت محصول
– موسیقی محلی کجوری
– صنایع دستی چوبی
۴. مسیرهای طبیعتگردی و کوهپیمایی
مسیرهای پیادهروی
– مسیر کندلوس به روستای زانوس (۲ ساعت پیادهروی)
– مسیر چشمه سردآب (۴۵ دقیقه پیادهروی)
پیکنیکگاههای طبیعی
چندین نقطه در اطراف روستا برای اقامت کوتاه و تماشای مناظر طبیعی تجهیز شدهاند.
امکانات گردشگری زوستای کندلوس
اقامتگاههای بومگردی
چندین خانه سنتی برای اقامت گردشگران بازسازی شدهاند که امکان **تجربه زندگی روستایی** را فراهم میکنند.
رستورانهای محلی
سرو غذاهای محلی مانند:
– ترشهقورمه (خورشت محلی)
– آغوز مسما (نوعی نان محلی)
– مربای جنگلی
نکات بازدید
– بهترین زمان بازدید: اردیبهشت تا مهر
– وسایل ضروری: کفش مناسب پیادهروی، دوربین عکاسی
– ساعت بازدید موزهها: ۸ صبح تا ۶ عصر
جمعبندی
کندلوس با ترکیب طبیعت بکر، معماری تاریخی و جاذبههای فرهنگی، یکی از کاملترین مقاصد گردشگری روستایی ایران محسوب میشود. این روستا نه تنها برای علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ، بلکه برای طبیعتگردان و ماجراجویان نیز جذابیتهای فراوانی دارد. آیا شما تجربه بازدید از این روستای منحصربهفرد را داشتهاید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
برای کشف جاذبههای بیشتر در نقاط مختلف ایران و جهان، به سایت بلیط اینجا مراجعه کنید و برای خرید بلیط و رزرو هتل به سایت راه توس سربزنید.
مجموعه گردشگری راه توس، سفری خاطرهانگیز و لذتبخش را تجربه کنید.
برای رزرو و اطلاعات بیشتر با شمارههای زیر تماس بگیرید:
۰۹۱۰۳۱۱۹۰۳۶ – ۰۹۰۰۳۱۱۹۰۳۶
۰۵۱۳۲۲۳۳۰۰۰
همچنین میتوانید از طریق صفحات مجازی و سایت ما اقدام کنید:
آدرس سایت: راه توس